بازار بورس تحت تاثیر عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار دارد. این تاثیرات ریسکهای را برای سرمایهگذاران این حوزه بهمراه دارند. برای سرمایهگذاری موفق در بورس نیازمند صرف وقت، مطالعه، کسب آگاهی، دانش و تجربه و همچنین توانایی کنترل احساسات هیجانات است. بسیاری از افراد وقت کافی برای یادگیری و افزایش مهارت ندارند و بسیاری دیگر به علت مشغله کاری زیاد فرصت رصد بازار و معامله ندارند.
بهترین راهکار برای افرادی که وقت یا دانش کافی ندارند و به دنبال سرمایه گذاری در بازار بورس با ریسک کمتر هستند انتخاب صندوق های سرمایه گذاری است. صندوق های سرمایه گذاری یکی از ابزارهای نوین مالی و یک روش غیر مستقیم سرمایه گذاری است. این روش در سراسر دنیا به عنوان یکی از روش های محبوب سرمایه گذاری هم برای سرمایهگذاران مبتدی و هم سرمایهگذاران حرفهای و اشخاص حقوقی به شمار میرود.
صندوق های سرمایه گذاری
صندوق سرمایه گذاری نهادی متشکل از تیم حرفهای و متخصص برای مدیریت سبد و دارایی است. این نهاد پولهای افراد حقیقی و حقوقی را تجمیع و در سهام، اوراق مشارکت و سپرده بانکی سرمایه گذاری میکند. تشکیل سبد متنوع از داراییها (اصطلاحا متونع سازی داراییها) و نظارت افراد با تجربه و متخصص ریسکهای ناشی از سرمایهگذاری را تا حد زیادی کاهش میدهد.
منظور از کاهش ریسک ناشی از سبد متنوع دارایی چیست؟
به این معنی است که اگر شما در بخشی از سرمایهگذاری خود متضرر شدید، مبلغ از دست رفته با سود حاصل از بقیه دارایی که در بخش دیگر سرمایه گذاری شده جبران شود. به بیان ساده اگر شخصی فرضا پنج سهم را خریداری کرده باشد و بخاطر افت قیمت دو سهم متضرر شود، سود حاصل از سه سهم دیگر این ضرر را پوشش میدهد.
یکی از مزایای استفاده از صندوق های سرمایه گذاری امکان بهرهمندی از گزینههای سرمایهگذاری متنوع است. یک فرد عادی با سرمایه اندک ممکن است قادر به سرمایهگذاری در همه موارد ذکر شده نباشد اما از طریق سرمایهگذاری در صندوق این امر محقق میشود. به این ویژگی صرفهجویی ناشی از مقیاس گفته میشود. این صندوق ها قالبیت نقد شوندگی بالایی دارند و این امر توسط ضامن نقد شوندگی صندوق تضمین میشود.
آیا در صورتی که نیاز به نقد کردن بخشی از مبلغ سرمایه گذاری شده است باید همه مبلغ سرمایه را نقد کرد؟
برای تسهیل در ورود و خروج پول به صندوق و تشخیص آسان سهم هر فرد از مبلغ کل دارایی صندوق واحدها یا یونیتها طراحی شدند. بنابراین شما میتوانید برای سرمایهگذاری در صندوق چند واحد خریداری کنید و هر وقت به پول نقد نیاز داشتید اقدام به فروش یک یا چند واحد کنید.
با توجه به مطالب ذکر شده مزایای عمده صندوق های سرمایه گذاری را میتوان نام برد:
· بازده مناسب ناشی از سبد متنوع و تیم متخصص و مجرب
· کاهش ریسک سرمایه گذاری
· قابلیت نقد شوندگی بالا
· امکان مشارکت در سرمایه گذاری کلان
· صرفه جویی ناشی از مقیاس
انواع صندوق های سرمایه گذاری
صندوقها بر اساس روش ترکیب داراییها و در نتیجه میزان ریسک حاصل از اخذ استراژیها به چهار دسته درآمد ثابت، سهام و مختلط و قابل معامله تقسیم می شوند. این دستهبندیها این امکان را به سرمایهگذاران میدهد تا بر حسب سلیقه و میزان ریسکپذیری در صندوق مورد نظر خود سرمایهگذاری کنند.
صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت
صندوق های سرمایه گذاری درامد ثابت موظفند حداقل ۷۵% و حداکثر 95% از داراییهای خود در اوراق با درآمد ثابت سرمایه گذاری کنند. این صندوق ها معمولا دارای سودی ۳ الی ۴ درصد بالاتر از سپردههای بانکی هستند و همواره جریان نقدینگی ثابتی را برای سرمایه گذاران خود فراهم میکنند. صندوق های با درآمد ثابت برای اشخاص با درجه ریسک پذیری کمتر انتخاب مناسبی هستند.
صندوق سرمایه گذاری سهامی
صندوق های سرمایه گذاری سهام عموما پربازده ترین نوع صندوق های سرمایه گذاری هستند. این صندوق ها موظفند حداقل 70% از دارایی سرمایهگذاران را در سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار سرمایهگذاری کنند. این صندوق ها حداقل سود تضمین شده ای را برای سرمایه گذار در نظر نگرفتند اما بازده خوبی را بخصوص در وضعیت رو به رشد بورس ارائه می دهند.
صندوق سرمایه گذاری مختلط
صندوق های سرمایه گذاری مختلط را میتوان حد وسط دو صندوق درآمد ثابت و صندوق های سرمایه گذاری سهامی در نظر گرفت. این صندوقها بین 40 تا 60 درصد دارایی خود را سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و مابقی را در اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری می کنند.
صندوق سرمایه گذاری قابل معامله ETF
صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله عملکردی مشابه با صندوق های سرمایه گذاری مشترک دارند. با این تفاوت که واحدهای این صندوق مانند سهام، روزانه در بورس خرید و فروش می شود. این صندوق ها به علت معامله شدن در بورس قابلیت نقد شوندگی بیشتری نسبت به صندوق های سرمایه گذاری مشترک دارند. از طرفی قیمت هر واحد این صندوق ها تحت تاثیر عرضه و تقاضای بورس و شرایط بازار متغیر است.
دارایی صندوقهای قابل معامله میتواند متشکل از موارد مختلفی مانند چند سهام، طلا، سکه، ارز، سپرده بانکی و چند مورد دیگر یاشد که بر اساس آن نوع این صندوقها مشخص میشود.
صندوق های سرمایه گذاری طلا
خرید سکه و طلا یکی از روش های سرمایه گذاری رایج در ایران است. بسیاری از افراد حتی طلاهای زینتی را هم با رویکرد سرمایهگذاری خریداری میکنند. علت این امر روند صعودی قیمت طلا در طی سال های اخیر و قابلیت نقد شوندگی آن است.
سرمایهگذاری در بازار طلا و سکه به شکل سنتی ریسک هایی را بهمراه دارد. نگهداری و امنیت طلای خریداری شده و امکان تقلبی بودن آن از جمله این ریسک ها هستند. از طرفی این بازار هم به علت دخالت دلال ها دچار نوساناتی می شود که اگر خرید یا فروش در زمانی مناسبی انجام نشود ممکن است هیچ سودی عاید سرمایه گذار نشود و حتی ممکن است سرمایه گذار متضرر شود. برای جلوگیری از ریسک هایی که به آن ها اشاره شده است سرمایه گذاری در صندوق های طلا یک تصمیم درست است.
صندوق های سرمایه گذاری طلا حداقل 70 درصد دارایی خود را در خرید طلا و سکه سرمایهگذاری میکنند. مابقی دارایی در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میشود.
قیمت طلا متاثر از دو عامل اصلی نرخ دلار و قیمت انس جهانی است. بنابراین سرمایهگذاران در این صندوق به طور غیر مستقیم بر نرخ ارز و قیمت جهانی طلا سرمایهگذاری می کنند.
یک مزیت مهم این صندوقها این است که افراد با دارایی کم هم قادر به سرمایهگذاری هستند. ممکن است یک فرد پول خرید سکه کامل را نداشته باشد ولی با سرمایهگذاری در صندوق طلا میتواند به اندازه دارایی خود در سود این صندوقها شریک باشد. مزیت مهم دیگر این روش این است که کارمزدی که افراد در این صدوقها پرداخت میکنند بسیار کمتر از کارمزد خرید و فروش طلا به صورت سنتی است.
نتیجهگیری
در این مقاله انواع صندوق های سرمایه گذاری معرفی شدند. برای سرمایهگذاری موفق و انتخاب صندوق مناسب لازم است تا امکانات این صندوقها را بشناسید و سود و بازده این صندوقها را بررسی کنید. ریسکهای سرمایهگذاری در این صندوقها نیز باید مورد توجه قرار گیرند. شما میتوانید با شناختی که از ویژگیهای این صندوقها کسب کردید و با در نظرگرفتن میزان ریسک پذیری خود، صندوق مناسب را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید.
شما کدامیک از این صندوق ها را برای سرمایه گذاری انتخاب می کنید؟ دلایل انتخاب و تجربایت خود را برای ما بنویسید.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.