اهمیت اوراق سلف موازی نفتی
برای تولیدکنندگان و کارآفرینان در یک اقتصاد، چالش تأمین مالی ایدهها و پروژهها، همواره یکی از مهمترین مشکلات و دغدغهها بوده است. پروژههای پربازده مخصوصا زمانی که در سطح ملی تعریف میشوند، سرمایههای بزرگی را طلب میکنند و اغلب زمان به بهره برداری رسیدن آنها نیز طولانی است.
در این رهگذر، راهاندازی پروژههای نفتی علاوه بر مشکلات تأمین مالی، به دلیل استراتژیک بودن از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است.
با تصویب قانون برنامه پنجم توسعه و تصویب قانون بودجه سال ۱۳۹۰و در راستای تامین مالی پروژههای نفتی، وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مجاز شدند برای تامین مالی پروژههای سرمایهگذاری بالاسری بخش نفت، از فرآیند انتشار صکوک استفاده کنند. متخصصین مالی اسلامی معتقدند برای تامین مالی این پروژهها میتوان از انواع ابزارهای مالی اسلامی، مانند اوراق مشارکت، اوراق استصناع، اوراق سلف و اوراق اجاره استفاده کرد.
اگر در قرارداد خریدوفروش، براي تحويل مبيع یا همان کالای مورد معامله مدت تعيين شود، معامله را بيع سلف يا سلم ميگويند. به عبارت ديگر سلف بيعي است كه مبيع آن، به صورت کلی نه کالایی خاص و کنارگذاشته شده، برعهده یا ذمه فروشنده بوده و موعدي براي تحویل مبيع مقرر شده است، اما در طرف مقابل ثمن یا مبلغ پرداختی، نقد است. به اين نوع بيع، بيع در ذمه، پيش فروش و پيش خريد نيز ميگويند.
ازآنجاییکه در قراردادهای سلف تمام بهای کالا توسط خریدار اوراق در زمان عقد قرارداد پرداخت میشود و طبق قواعد حاکم بر قرارداد سلف، امکان فروش مجدد کالای مورد نظر و خروج از قرارداد، پیش از سررسید وجود ندارد، مشکل نقدینگی از مهمترین مسائلی است که باعث عدم جذابیت بالای قراردادهای سلف در بازارسرمایه شده است.
در دوره اوراق سلف موازی نفتی آموزشگاه بازاربورس دات کام مفاهیم و ملزومات قرادادهای اوراق سلف موازی نفتی تشریح شده است.