دوره روانشناسی بازار سرمایه به شما کمک میکند احساسات تاثیرگذار بر تصمیمات خود در معاملات را بشناسید و با تحلیل اشباهات خود بر آنها غلبه کنید.
اهمیت دوره روانشناسی بازار سرمایه و رفتار معاملهگران
بازارهای مالی از جمله بورس ایران منبع خوبی برای کسب درآمد هستند. موفقیت در این بازارها نیازمند کسب مهارتهای بسیاری از جمله تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال است. اما هیچ یک از این مهارتها به اندازه طرز فکر معاملهگر و تصمیمات او تاثیرگذار نیستند. به همین جهت یادگیری روانشناسی بازار سرمایه و شناخت رفتار معاملهگران از اهمیت زیادی برخوردار است.
منظور از روانشناسی بازار سرمایه چیست؟
روانشناسی بازار به احساسات غالب شرکتکنندگان در بازار مالی در هر مقطع زمانی اشاره دارد. احساسات سرمایهگذار میتواند عملکرد بازار را در جهت مغایر با اصول قرار دهد. اگر سرمایهگذاران نسبت به سهام خاصی احساس خوبی داشته باشند، به خرید آن سهم ادامه میدهند. در نتیجه افزایش تقاضا باعث افزایش قیمت آن سهم میشود. به همین شکل زمانی که علاقه خود را به سهم از دست بدهند، با کاهش تقاضا، قیمت کاهش مییابد.
راهکارهای کاهش تاثیر احساسات
دو احساس اصلی که بر رفتار معاملهگران و تصمیمات سرمایهگذاران تاثیر میگذارند ترس و طمع هستند. درک و مدیریت این احساسات کمک زیادی به موفقیت و کسب سود در بازارهای مالی میکند. در ادامه چند راهکار برای غلبه بر این احساسات ارائه شده است.
تصمیمات سریع:
معاملهگران غالباً باید سریع فکر کنند و سریع تصمیم بگیرند. برای تحقق این هدف به حضور ذهن ویژهای نیاز دارند. همچنین سرمایهگذاران برای رعایت استراتژیهای معاملاتی خود به دیسیپلین نیاز دارند و باید بدانند چه موقع سود و زیان خود را متوقف کنند. (حد سود و زیان را مدیریت کنند). احساسات معمولا در این زمینه با معاملهگر همراه نمیشود و به همین جهت باید مدیریت شود.
درک ترس
وقتی معاملهگران خبر بدی درباره یک سهام خاص یا به طور کلی در مورد وضعیت اقتصاد میشنوند، احساس ترس میکنند. در نتیجه ممکن است واکنش درستی نشان ندهند. این احساس آنها را وادار به نقد کردن دارایی میکند. با این تصمیم ممکن است از ضرر جلوگیری کنند اما ممکن است برخی از سودها را نیز از دست بدهند. معاملهگران باید فقط آنچه را از آن می ترسند بشناسند و بدانند که چرا از آن میترسند. با فکر کردن به این موضوع، میدانند که چگونه حوادث را بطور غریزی درک کنند و نسبت به آنها واکنش نشان می دهند و می توانند از کنار پاسخ عاطفی عبور کنند.
غلبه بر حرص و آز
جملهای قدیمی در وال استریت وجود دارد که میگوید: “خوک ها ذبح میشوند.” این عبارت به عادت سرمایهگذاران حریص اشاره دارد. این دسته از افراد در مدت طولانی در یک وضعیت سود ده میمانند تا از آخرین افزایش قیمت هم منتفع شوند. دیر یا زود، روند معکوس شده و سرمایهگذار دچار ضرر میشود. یک معاملهگر باید یاد بگیرد که این غریزه را بشناسد و یک برنامه معاملاتی مبتنی بر تفکر عقلانی تهیه کند.
تنظیم قوانین
معاملهگر باید هنگام ایجاد بحران روانی قوانینی را ایجاد کند و از آنها پیروی کند. دستورالعمل هایی را بر اساس تحمل ریسکپذیری خود برای زمان ورود به بازار یا خروج از آن تنظیم کند. مقدار سود هدف و نقطه توقف ضرر را مشخص کند. از این طریق احساسات معاملهگران از روند کار خارج میشود. علاوه بر این، عاقلانه است که حداکثر مبلغ مورد نظر را برای سود یا از ضرر در یک روز محدود و مشخص باشد.
انجام تحقیق و بررسی
دانش میتواند به غلبه بر ترس کمک کند. معاملهگران باید تا حد ممکن زمان خود را به آموزش و مطالعه اختصاص دهند. از این طریق آنها میتوانند در زمینه سهام و صنفی که به آنها علاقه مند هستند، متخصص شوند.
کسب تجربه
مهم است که تاجران انعطافپذیر بمانند و هر از گاهی آزمایش و تجربه کنند. یکی از بهترین راههای افزایش مهارت معاملهگر آزمایش و تجربه است. کسب تجربه میتواند به کاهش تأثیرات عاطفی در معاملات کمک کند. همچنین معاملهگران باید بطور دورهای عملکردهای خود را ارزیابی کنند. این ارزیابی دورهای میتواند به اصلاح اشتباهات رایج معاملهگران، تغییر عادتهای بد و افزایش بازده کلی کمک کند.